Een eiwit uit de 3D-printer

strik

Ik zag een geweldige strik, op de Make-site. Die strijkkralen, die hebben we al een tijdje niet meer, dus ik waagde er een tweet aan. Binnen een uur had ik antwoord. Van @gravinpetra. Een paar dagen later viel de strik bij mij in de bus. Hierboven zie je een foto van mijn exemplaar.

Ondanks het feit dat @gravinpetra er niets van wil weten, wil ik graag iets terugdoen. Ik ga een beetje googlen en vind dat de strikkenmaakster zich bezig houdt met ingewikkeld onderzoek waarin eiwitten een belangrijke rol spelen. Ik vind het eiwit 4HC4. Misschien is het leuk om daar iets mee te doen.

Schermafbeelding 2013-04-11 om 23.17.52Ik ga op zoek naar een 3D-model. Eerste stop: Thingiverse.com. Ik vind wel wat eiwitten maar niet degene die ik zoek. Wel vind ik een beschrijving van de manier waarop je zo’n model kan maken. Volgende stop de eiwitten database pdb.org. Daar zoek ik mijn eiwit (zie hiernaast) en ik download de structuur.

Ik download daarna een programma die het kan omzetten naar een 3D file, VMD genaamd. Een beetje pielen met de instellingen en ik heb een STL-file die in principe (!) gelezen kan worden door de 3D-printer.

Dat mislukt echte grandioos: de ene foutmelding over het model na het andere. De bolletje die hij van de gegevens gemaakt heeft, overlappen namelijk. Maar. Niet bij de pakken neerzitten natuurlijk.

Na lang zoeken stuit ik op een website die een STL-file kan repareren, Netfabb. Ik stuur de file op en na een paar minuten krijg ik via de mail een bericht dat de file is gerepareerd. Klaar om te printen dus.

Ik zit klaar, druk op print. En drieƫnhalf uur later komt hij eruit. De stutjes wegpulken en opsturen maar!

4 gedachten over “Een eiwit uit de 3D-printer

 1. Per-Ivar Kloen

  Hij is leuk! Zo’n leuke zoektocht ook. Ben er blij mee, ga ik zeker gebruiken. Blog is echt leuk, goed idee was het!

  Reageren
 2. Pingback: Een eiwit uit de 3D-printer - Plakken en knippe...

 3. Petra de Graaf

  Ik ben heel blij met mijn PRMT6 (de gennaam die het meest gebruikt wordt voor 4hc4) en heb al een foto opgestuurd naar de coauteurs van het paper dat jij vond. Stinkend jaloers zullen ze zijn! Nog steeds vind ik dat het in geen verhouding staat tot een kwartiertje strijkkralen šŸ˜‰ bedankt Arjan!

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *