Een lithofaan uit de 3D-printer

Met en zonder licht van achteren.

Met en zonder licht van achteren.

Een 3D-printer (en hopelijk snel nog één), een vacuümvormer en een lasercutter. Arduino’s te over en Mac Mini’s. Een hele fijne, ultramoderne werkplek hebben wij. Wij werken in jullie toekomst, zou je kunnen zeggen. Als je je toekomst eens wil zien, kom dan gerust langs.

Maar het wordt pas echt mooi als de toekomst en het verleden elkaar vinden. Zo gebruiken we de lasercutter wel voor het maken van stempels en linosnedes. Oude druktechnieken en moderne, hyperscherpe plaatjes.

Vandaag heb ik een andere oude techniek met moderne apparatuur uitgevoerd. Het gaat om de lithofaan. Waarschijnlijk ooit, lang geleden in China ontstaan maar later, rond 1820, begon men ze in Europa te produceren.

Een lithofaan is een kunstwerk waarbij dun porselein op sommige plekken heel dun is en op andere plekken iets minder dun. Wanneer de lithofaan van achteren wordt beschenen met een lichtbron, ziet het porselein daar waar het heel dun is er wit uit en daar waar het minder dun is, ziet het er donkerder uit.

Zeer gespecialiseerde ambachtslieden maakten in de negentiende eeuw met behulp van warme was op een glasplaat een reliëfafbeelding (een negatief, als ik het goed heb begrepen). Daar werd een gietafdruk van gips van gemaakt en dat werd gebakken. Slechts ongeveer 40% van de baksels overleefde de oven (wikipedia).

Een prachtige techniek die meer is dan een schaduwwerk. Je kunt ze kopen. Hier bijvoorbeeld. En hier. Er is zelfs een museum, in Toledo, Ohia, USA.

Mijn twitter-ava omgezet in lithofaan-code voor de 3D-printer

Mijn twitter-ava omgezet in lithofaan-code voor de 3D-printer

En nu mijn lithofaan. Het is bijna gênant, hoe makkelijk dat gaat. Op de website www.thingiverse.com kun je er een automatisch laten maken (wel even een inloggen, is geen probleem). Ik uploadde mijn twitter-ava, koos voor inverse en klikte op “Create Thing”. Downloaden en door de 3D-printer laten printen. Ongeveer anderhalf uur later was hij klaar.

En hier zie je de magie:

Wil je er ook een van een foto van jezelf, je kind(eren), je hond, Willem-Alexander, je geliefde, je baas,…? Doe dan mee met onze maandelijkse #plakkenenknippen maakwedstrijd. Elke eerste maandag van de maand. Check de hashtag op twitter!

3 gedachten over “Een lithofaan uit de 3D-printer

  1. Pingback: Een lithofaan uit de 3D-printer - Plakken en kn...

  2. Pingback: Familielithofaandoosje - Plakken en knippen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *