Plakken en knippen voor iedereen?

Presentatie

Foto: Linda Duits

Op vrijdag 20 december was er een bijeenkomst in De Balie in Amsterdam over “het belang van vakmanschap en de mentaliteit die daarmee gepaard gaat.” Het boek van Richard Sennet “The Craftsman” was de inspiratiebron voor samensteller Rik Seveke.

Thieu Besselink sprak over Sennet, bij wie hij gepromoveerd is en haalde vooral naar voren dat we in dit kader vooral moeten gaan nadenken over hoe we leerlingen kunnen verleiden iets te willen. Anja Vink, onderwijsjournalist sprak over het VMBO. Vooral niet zeggen: “Ik heb een groot zwak voor het VMBO.” Maar wel “Ik heb een groot zwak voor de VMBO-ers.” De problemen die er ontegenzeggelijk rondom het VMBO spelen worden door Anja vooral toegeschreven aan enorme achterstanden op met name taalgebied. Tel daarbij op de grote armoedeproblematiek en je weet wat er te doen staat.

Zelf hield ik een pleidooi voor meer Maken in het algemeen vormend onderwijs (MAVO, HAVO en VWO) met een hoofdrol voor onze FABklas. Hoofd en handen en zoals Rik zei “Het is niet toevallig dat daar je hart tussenzit.”  Je ziet hieronder een opname van de hele avond en daaronder kun je een pdf downloaden met de tekst zoals ik die van tevoren heb bedacht. Let op: dit verhaal is in samenspraak gemaakt met mijn maakmakkers Rolf van Oven, Marten Hazelaar en Per-Ivar Kloen. Ik was deze avond de woordvoerder (voor doorspoelers: ik ben vanaf minuut 23 ongeveer).

Tekst toespraak.

Update: Recensie van de avond door Simon Verwer. Helder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *