Verkiezingen!

tk2Er spelen vanzelfsprekend meer overwegingen mee wanneer een naam voor een kind wordt verzonnen. Maar de lijsttrekkers van de politieke partijen hebben een naam en het is waarschijnlijk onvermijdelijk dat er wel eens iemand denkt: “Hé, dat kind heet Diederik. Zou het naar Samsom zijn genoemd?”

De namenlijst van 2014 werd deze week gepubliceerd door de Sociale Verzekeringsbank. Vermoedelijk via de kinderbijslag hebben ze een volledig overzicht van alle gegeven namen. Joeri Stubenitsky, onvolprezen nieuwslezer en nieuwtjesjager twitterde gisteren (13 januari 2015) de lijst met jongensnamen.

Voor een nerd als ik volstrekt onweerstaanbaar, zo’n lijstje. Naar de site, alle lijsten downloaden, omzetten naar Excel (ze staan in pdf) en sorteren en zoeken maar. De langste jongensnaam is snel gevonden (met de Lengte-functie van Excel de lengtes van de strings bepalen en dan sorteren). Je vraagt je wel af, hoe groot de hekel aan je eigen kind is als je die de naam “Ghëarmiangelijanno” geeft (18 karakters, er is er nog een met 18: “D’Angelo-Valentino” maar daar tellen de apostrof en het koppelteken ook mee).

Ook leuk, zoeken naar namen met opeenvolgende letters uit het alfabet. Jammer genoeg niemand met vier letters (Hijk zou toch kunnen, of Stuven; er bestaan wel gekkere namen). De jongensnamen met drie achtereenvolgende letters: Defano, Ghian, Marthijn, Peijke, Anopa, Carsten, Karst, Karsten, Korstiaan, Thorsten, Torsten, Justus, Kristupas en Augustus. De meisjesnamen: Sedef, Defeney, Defenity, Défineja, Defne, Sedef, Ghiarley, Hijab, Thijsje, Mijke, Pijke, Meijke, Rijkje, Marijke, Rijktje, Fijke, Kirsten en Kirstin. En ook de tweeletterige namen zijn het bekijken waard, jongens: Aj, AJ, Al, Ax, Bo, Bó, Co, Da, Di, En, Ha, Hu, Ib, Ip, Ji, Ko, Le, Li, Mo, Ot, Oz, Pé, Pu, Si, TJ, Ty, Wu, Xi, Ye, Yi, Yk, Yu en Zi. De meisjes: Ai, Bo, Do, El, Em, Fé, Ha, He, Jo, Ka, Ke, Le, Li, Lo, Lu, Na, Ni, Ot, Ro, Si, Su, To, Tu, Vu, Vy, Ya, Yi, Yu en Zi. Raar rijtje. Je hebt een jongen die “Aj” heet en ook een jongen die “AJ” heet. Afijn.

lijstverbMaar om terug te komen op de namen van de lijsttrekkers van politieke partijen, ik heb uitgezocht wat de relatieve populariteit is van deze namen. Erg ingewikkeld is dat niet. De voornamen van de lijsttrekkers opzoeken in de lijst en overnemen met het aantal keer dat deze naam voorkomt. Daarna alle keren optellen en delen zodat je de relatieve frequentie krijgt. Dit getal vermenigvuldigen met 150 en we krijgen een zetelverdeling op grond van voornaam. grafiekzetels

Er is een grote winnaar aan te wijzen. Bram van Ojik zou met Groen Links de absolute meerderheid halen als het slechts aan zijn naam zou liggen; de naam “Bram” is aan 727 jongetjes gegeven vorig jaar, goed voor 88 zetels. Er is in 2014 daarentegen slechts één jongetje dat de naam “Sybrand” heeft gekregen. Opvallend: Bram van Ojik nam het stokje in oktober 2012 over van Jolande Sap. Haar naam prijkte op geen enkel geboortekaartje vorig jaar. Als zij nog aan het bewind zou zijn geweest, was D66 de winnaar geweest, met 66 (!) zetels.

Afijn.

Zelf klooien? Klik hier om mijn Excelsheet te downloaden. Veel plezier en laat even weten wat je gevonden hebt!

3 gedachten over “Verkiezingen!

  1. Pingback: Verkiezingen & namen! - Sargasso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *